enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
18,3427
EURO
18,1204
ALTIN
986,10
BIST
3.295,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Yeni aşıda sevindiren haber geldi! Profesör tarih bile verdi…

Yeni aşıda sevindiren haber geldi! Profesör tarih bile verdi…
06.03.2021
0
A+
A-

Erzurum Atatürk Üniversitesi Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Çelebi; üretim aşamaları devam eden korona virüs aşı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklaması sırasında; “Nötralizasyon antikor ve alerjik reaksiyon testleri hızla sürdürülüyor. Bu deneyler sonucunda insan üzerindeki faz çalışmalarına geçilecek. Birkaç ay sonunda Atatürk Üniversitesi’ne özel Covid-19 aşısının tıpta yerini alacağı umudu, çok güçlü oluştu”  ifadelerine yer verdi.

Atatürk üniversitesi aşı üretme ve antijen hazırlama koordinatörlüğü kapsamında aşı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde değerlendirme için bir toplantı yapıldı. Rektörlük kültür merkezi mavi salonda, sosyal mesafe kuralları da ön plana alınarak yapılan toplantı sırasında Erzurum Atatürk Üniversitesi Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Çelebi gelinen son adımlar hakkında bilgi verdi. 3 farklı proteinin kodlaması ile beraber aşı için en önemli olan ayaklardan bir tanesi olarak bilinen recombinant antigen elde edilmesi başarılmış olduğunu açıkladı.

Açıklamalarına devam ederken; “Bu 3 faklı antijenden hayvanlara verilecek bağışıklık ile oluşan antikorun seviye ve dayanıklılık süresi saptanmaya başlandı. Söz konusu çalışmalarla birlikte nötralizasyon antikor ve alerjik reaksiyon testleri hızla sürdürülüyor. Bu deneyler sonucunda insan üzerindeki faz çalışmalarına geçilecek. Bugüne kadar yapılan çalışmalar oldukça verimli geçti ve herhangi bir aksaklık olmadan da devam ediyor. Birkaç ay sonunda Atatürk Üniversitesi’ne özel Covid-19 aşısının tıpta yerini alacağı umudu çok güçlü bir şekilde oluştu. Aşı Koordinatörlüğümüz aşı ve antijen (kit) hazırlama çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor” sözlerine yer verdi.

Takvime göre süreç olumlu devam ediyor…

Ayarlanan takvime bakılacak olursa gerçekten de süreç olumlu bir şekilde devam ediyor. Bu süreçler içerisinde; “Bu süreçte Aşı Koordinatörlüğü’nün gerçekleştirdiği çalışmaları gördüğümüzde aşı konusundaki ümitlerimiz gün geçtikçe artıyor. Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Kimya Bölümleri, Tıp Fakültesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Farmakoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları’nın yanı sıra Eczacılık ve Veteriner Hekimliği bölümlerimizdeki öğretim üyelerimizin çabalarıyla bugünlere geldik. Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörlüğü’nü gelecekte aşı merkezi, hatta Ar-Ge enstitüsüne dönüştürme planımız var. Bu konu için gereken mercilere başvuruda bulunacağız” ifadelerine yer verdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.