enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
18,3589
EURO
18,0986
ALTIN
986,34
BIST
3.295,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

YAPILANDIRMA FIRSATLARINI HAZIRLANAN ÖZEL REHBER ÜZERİNDEN GÖRÜNTÜLEMEK MÜMKÜN

YAPILANDIRMA FIRSATLARINI HAZIRLANAN ÖZEL REHBER ÜZERİNDEN GÖRÜNTÜLEMEK MÜMKÜN
08.07.2021
0
A+
A-


GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı)yeni yapılandırma kanunu kapsamında getirilen imkanların tanıtıldığı , başvuruların hangi şartlar altında ve nereye yapılabileceğine, kanun kapsamında hangi borçların bulunduğuna ilişkin bilgilerin anlatıldığı Yapılandırma Kanunu Rehberi‘ni hizmete sundu.

Kanun kapsamında bazı borçların tekrar yapılandırılmasına İlişkin Resmi Gazete’nin 14 Haziran 2021 tarihli sayısında 7326 Sayılı Kanun Genel Tebliği, yayımlandı.
GİB’in hazırladığı rehberle vatandaşların borçlu oldukları konulara ilişkin bilgilere daha kolay, daha sade ve hızlı şekilde ulaşması hedeflendi. Sunulan rehberde, Yapılandırma Kanunu ile getirilen imkanlar, bu yapılandırma kapsamındaki borçların neler olduğu, kesinleşmiş vergi ve vergi cezası borcu bulunan mükelleflere getirilen Kanun kapsamındaki idari para cezalarına yönelik ödeme kolaylıkları gibi konular tek tek başlıklar halinde anlatıldı.

Hazırlanan bu rehber içerisinde ayrıca,dava safhasında bulunan yada kesinleşmemiş kamu alacakları, pişmanlıkla ya da kendiliğinden yapılan beyanlara ilişkin getirilen imkanlar, inceleme ve tarhiyat aşamasındaki kamu alacakları, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, incelemesiz ve cezasız matrah ve vergi artırımından yararlanma, aktife kayıtlı taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetleri için yeniden değerleme yapıldı ve bu borçların konularında sağlanan imkanlara ayrı ayrı yer verildi.

Yapılandırma başvurularının nereye ne zaman ve nasıl yapılması gerektiğine, bunlara ilişkin ödeme takvimi ve sürelerine, taksitle ve kredi kartıyla ödeme şartlarına, peşin ödeme avantajlarına, yapılandırmanın devam edebilmesi için gerekli koşullar ile yapılandırmadan faydalanmak için kullanılacak başvuru dilekçelerine rehberde ayrıntılı yer verildi.

Getirilen İmkanlar ve Bu Kapsamdaki Borçlar Neler?

Kanun kapsamında, vergi dairelerine zamanında ödenmemiş vergi ve diğer borçların tamamına, bu borçlara bağlı gecikme zamları ve faizleri yerine (Yİ-ÜFE) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranında güncelleme yapıldı, hesaplanan borçların ödenmesi fırsatından yararlanılabilme imkanı sunuldu. Vergi Ziyaı yani vergi aslına bağlı cezaların tamamen, vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük, özel usulsüzlük cezalarının ise yüzde 50’sinin silinmesi sağlanacak.
Başvuru yapılması durumunda önceden ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) aslı ile birlikte bunlara bağlı faizler yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borçların ödenmesi söz konusu olabildi.

İdari para cezalarının tamamı ve trafik cezaları, öğrenim ve katkı kredisi alacaklarının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi ve gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılacak ve vatandaşların mağdur olmadan ödemesine imkan tanıyacak şekilde sunuldu.

Dava konusu olan vergi incelemesi ve takdir işlemleri devam eden alacakların yapılandırılmasına, vergi cezaları , vergi tarhiyatları ile idari para cezaları gibi ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılmasına, matrah veya vergi artırımında bulunan ve şartları yerine getiren mükelleflere ilişkin vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmaması, işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan ya da kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlar ile kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyan edilmesi ile işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi, ilgili kuruma itirazı kayıtla verilen beyannameler üzerine tahakkuk etmiş vergilerin yapılandırılması olanaklarından yararlanılabilecek.

Yapılandırılan tutarlar 2’şer aylık periyotlarlarla 36 aya varan taksit veya peşin olarak ödenecek.

Peşin yapılan ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutar dışında ayrıca yüzde 90 bandında indirim yapılması, idari para cezaları ve trafik cezalarının peşin ödenmesi halinde asıllarında yüzde 25 indirim yapılacak.

Vergi artırımı veya Matrah arttırım sonucu tahakkuk edilen vergilerin tamamının ilk taksitinin ödeme süresi içinde peşin ödenmesi durumunda vergilerde yüzde 10 indirim yapılacak.

Başvurular İçin Son Gün 31 Ağustos

Yapılandırma kapsamındaki borçların anlaşmalı bankaların banka kartlarıyla ve kredi kartıyla ödenmesi, kanun kapsamında yapılan ödeme durumunda, uygulanan hacizlerin, ödeme nispetinde kaldırılması, 7256 sayılı Kanun’u ihlal edenler ve süren borçların yeniden yapılandırılması, 6183 sayılı Kanun kapsamında tecili devam eden borçların yeniden yapılandırılması gibi birçok olanak vatandaşların hizmetine sunuldu.

Söz konusu yapılandırmalardan faydalanmak için vatandaşların 31 Ağustos tarihine kadar başvuru yapması gerekiyor.

Ayrıca, 7326 sayılı Kanunun ve Genel Tebliğ’in uygulanmasına ilişkin ayrıntılı bilgilere ve gerekli açıklamalara GİB’in internet sayfasında “Hızlı Erişim” kısmında bulunan 7326 sayılı Kanun Mikro Sitesinden, bu kurumun doğrulanmış sosyal medya hesapları üzerinden ve 189 numaralı Vergi İletişim Merkezinin telefon hattından ulaşılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.