enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
18,3427
EURO
18,1204
ALTIN
986,10
BIST
3.295,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Yağmur Toplama Sistemi Yeni Binalarda Zorunlu Oluyor

Yağmur Toplama Sistemi Yeni Binalarda Zorunlu Oluyor
24.01.2021
0
A+
A-

Yağmur toplama sistemi nedir? Hangi binalarda yağmur toplama sistemine ihtiyaç vardır? Kuraklığın yavaş yavaş baş göstermeye başladığı Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar yönetmeliğinde bir değişikliğe gitti. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile yeni inşa edilecek binalara yağmur suyu toplama sistemi kurulması artık zorunlu oldu.

Bakanlık tarafından Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişiklikler oldu. Yeni yapılan bu değişiklik ile çatılarda toplanan yağmur sularının artık bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını sağlanacak. Yeni yapılacak binalara yağmur suyu toplama sistemi kurulması zorunluluğu getirilmiş oldu.

Yeni hazırlanan ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişiklik içeren yönetmelik resmi gazete yayımlandı.

Bu yönetmelikle, kuraklık sorunun her gün giderek ve ağırlaşarak artması göz önüne alındı. Artık 2 bin metrekareden büyük parsellerde yapılacak tüm yeni binaların çatılarında, toplanan yağmur suları, binanın ihtiyaçlarında yararlanılmak üzere kullanılacak. Bahçe zeminin altında bir depoda toplanması amacı ile yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu getirildi.

Ayrıca yapılan bu yönetmelikle özellikle de belediyeler ve yapı konularında ruhsat vermeye yetkili kurumlara, daha küçük parseller için de yağmur suyu toplama sistemi konusunda zorunluluk getirebilmeleri yetkisi de verildi.

Yapı Kayıt Belgesi Alınan Binalar

Bakanlığın yönetmeliğine göre, iskanlı binanın, bağımsız bir bölümünde sonradan yapılan aykırılıklar sebebiyle yapı kayıt belgesi alınmışsa diğer bölümler için de tadilat yapabilecek.

Yine üstünde birden fazla bina yapılma hakkı bulunan parsellerde, mevzuata uygun olmayan ve yapı kayıt belgesi bulunan bir binanın aykırı bölümlerinin alanı, parselin imar hakkından düşülmeyecek biçimde , kalan imar hakkı için de yeni bir bina yapılabilecek.

Yapılan yönetmelikle, yoldan daha yüksek olan parsellerde arka tarafı toprak doldurulacak biçimde ve ara ara yoğun yağışlar sonunda yıkılabilen ayrıca kaldırımlar üstündeki yaya trafiği üzerinde de baskı oluşturan yüksek bahçe duvarları da düzenlenmiş oldu.

Yapılan bu düzenlemeye göre yol kotu ile aynı seviyedeki bahçelerde yapılacak bahçe duvarı yüksekliği de 50 cm olabilecek. Yoldan daha yüksek ön bahçelerde ise duvar yüksekliği ön bahçenin doğal zemin kotunu en fazla 50 cm geçebilecek.

Suyumuz Bitiyor mu ?

Yapılan araştırmalar içme sularımızın giderek azaldığı yönünde bizlere net veriler sunmakta. İçme sularımızı ne kadar az boşa sarf edersek geleceğe o kadar doğru adımlarla ilerleyeceğiz. Boşa gidecek bir damla suyu bile değerlendirmek gerek. Yeni başlayan yağmur toplama sistemi projesi için son derece olumlu bir görüşteyiz. Umuyoruz ki insanlar bu konuda daha da bilinçlenir ve içme sularımız boş yere kullanılmaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.