2009 yılında hayatımıza giren Whatsapp, internet üzerinden mesajlaşma ve arama gibi hizmetleriyle yoğun bir şekilde kullanılmakta. Ancak herkesin takip ettiği üzere gizlilik sözleşmesine dair bir onay de gündeme geldi. Burada son tarih, 15 Mayıs olarak belirtilmişti. Her ne kadar sürenin bitimine az bir zaman kalsa da, net açıklamalar olmadığı için bazı kişilerde şüphe, endişe de olmaya başladı. Bu hususta bilişim uzmanları ise, neleri kabul edip, neleri etmeyeceğine görmesinin şart olduğunu belirtmekte. İşte o haberimiz…
İletişimin öneminin arttığı ve kolaylaştığı günümüzde, bunun için farklı kanallar bulunmakta. Bunlardan bir tanesi de Whatsapp. 2009 yılında başladıktan sonra global çapta popüler olarak kullanılmaya başlayan aplikasyon internet üzerinden mesaj atma, sesli ve görüntülü arama yapma gibi seçenekler sunmakta.
Ancak son zamanlarda platform gizlilik sözleşmesiyle de gündeme geldi. Burada bilindiği üzere son tarih 15 Mayıs olarak açıklanmıştı. Sürenin dolmasına çok uzun bir süre kalmamış da olsa, net açıklama olmaması sebebiyle insanlarda şüphelenme de olmaya başladı. Bilişim uzmanları ise bu konuda kişilerin neleri kabul edip, neleri etmeyeceğini görmesi gerektiğinin şart olduğunu belirtmekte. Malum olduğu üzere sözleşme onaylanmazsa, program kullanılamayacak.
Bilişim uzmanı olan Fehmi Ünsal Özmestik ile Osman Demircan, İHA’ya online toplantı kapsamında açıklama gerçekleştirdi. Facebook’un sözleşmeyle alakalı olarak gerekli izahı tam olarak yapamadığı söylendi. Bu konuda Osman Demircan kişilerin birebir konuşmasında mahremiyet olduğunu ve muhafaza edilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Bu konuda ciddi ölçüde yaptırımlar bulunduğunu belirterek, Whatsapp’ın kendini ifade edemediğini cümlelerine ekledi.
Kullanıcıların bilgi çalınmasından panik olduğunu söyleyerek, birçok kişinin konum verisinin paylaşılmasının istemediği, böylece rahatsızlık yaşadığı söylendi. Facebook’un Instagram’a verilen haklardan çok farklı şeyler istemediği, bunu gerekli şekilde ifade edemediği söylendi.
Osman Demircan Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılmamasının yanlış olduğunu dile getirerek, böyle bir ayrım olmaması gerektiğini söyledi. Çocukların büyük bir tehlikede olduğunu belirterek, sosyal medya hesaplarının açığa çıkartılabileceğini belirtti. Sözleşmenin kabul edilmemesi durumunda aplikasyon ilgili verilerle beraber silineceğini açıkladı. Ancak yedek dosyaların kalabileceğini de cümlelerine ekledi.