Son zamanlarda tavuk firmalarının yaptığı fahiş zamlarla birlikte rekor fiyata ulaşan tavuk eti, hem vatandaşın hem de esnafın canını çok fazla sıktı. Kanal fiyatının 40 liraya kadar çıkarak, rekor fiyata ulaştığını ifade eden kasaplar, aracılar ile üreticiler nedeniyle fiyatların devamlı arttığını söyledi.
Son günlerde tavuk fiyatlarına gelen zamlar, hem müşterinin hem de kasapların tepkisine neden oluyor. Büyük tavuk firmaları, gıda fiyatlarının çok yükseldiğini iddia ederek, ürünlerine fahiş zamlar yapıyor. Kasaplar, müşterilerin bu nedenle tavuk almaktan vazgeçtiğini söyledi. Geçen yıl tüm tavuğun kilo fiyatı 7 ile 8 TL’den alıcı buluyorken, şimdiki güncel fiyatı ise 18 TL’ye kadar çıktı. Yine göğüs kilo fiyatı 17 iken 27 TL’ye çıktı. Ayrıca 22 TL’den satılan kanat ise rekor fiyat yükselterek 40 TL’ye çıktı.
Kasap olarak yükselen fiyatlardan mustarip olduğunu ifade eden Vehbi Genç, 15 seneye yakındır kasaplıkla uğraşıyorum. Şu an kanadın kilosu 40 TL, kırmızı etle hemen hemen aynı fiyatta. Durum böyle olunca müşteriden oldukça fazla tepki alıyoruz. Aradaki aracılar ile üreticiler nedeniyle fiyat yükseliyor. Kanat kesinlikle 40 TL olmamalı, bundan dolayı müşteriden her zaman şikayet alıyoruz. Ürünler ilk elden direk kasaba ne yazık ki gelmiyor. Bu, üç veya dört yerden sürekli zam oluyor ve bize gelene kadar bu fiyatlara ulaşıyor. Artık mangalda kanat tercihi düştü. Mangalın sezon sonu olmamasına rağmen bu fiyatta ise yazın sezon açılınca 60 TL’ye çok rahat çıkacağını düşünüyoruz.” dedi.
Beyaz ette sabit bir marka ile çalıştıklarını ifade eden Karaman, ”Büyük tavuk firmalarının arasında öyle çok büyük farklar yok ama 10 kuruş, 20 kuruş ve 40 kuruş olarak değişiyor. Bu bize göre çok büyük bir fark değil ama müşteriye göre oldukça büyük bir fark ediyor. Zam gelince mecbur olarak uygulamak zorunda kalıyoruz. Salgın dönemine vatandaşlar vücut direncini yüksek tutmak için gıda tüketiminde eti, tavuğu ile sakatatı tercih ediyorlar. Tavuk her zaman olduğu gibi müşterilerimizin ilk talebi oluyor. Lakin devamlı zamlar olunca bizim de satışlarımız bundan etkileniyor. Bizler fiyatların sabit olmasını veya sürekli değişiklik olmamasını istiyoruz. Müşteri artık zam fiyatlarını işitince kaçıyor. Daimi müşterilerimizi bile kaybetmeye başladık. Yine bazı müşterilerimiz haftada üç kilo et alıyorsa artık bir kilo alıyor. Bazı müşterilerimiz de tavuk dahi alamaz duruma geldi.” biçiminde konuştu.
Bununla birlikte Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği ile Türkiye Gıda ve içecek Sanayii Dernekleri Federasyonu da sıkıntının maliyetlerdeki artışa bağlı olduğunu ifa etti.