Dışişleri bakanlığı tarafından gelen son dakika İstanbul sözleşmesi için; “Türkiye’nin sözleşmeden çekilme kararı kadına karşı şiddetle mücadeleden ödün olarak yorumlanmamalı.” Sözlerine yer verdi. Dışişleri bakanlığı ülkemizin İstanbul sözleşmesinden son dakika kararı verilerek geri çekilmesinden sonra kadına karşı şiddet ile mücadeleden daha çok ödün verme olarak yorumlama yapılmaması gerektiğine yer verdi.
Bakanlık ülkemizin İstanbul sözleşmesinden geri çekilmesi konusunda uluslararası tepkilere yanıt olması için yazılı açıklamada bulundu. Ülkemizin haklarının ileri hale getirilmesi, toplumsal rollerin daha güçlü bir hale getirilmesi ve şiddete karşı kadınların korunması açısından yanlarında yer alacaklarını belirlediler. Bu sırada; “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’’ ile beraber kadına karşı uygulanan şiddet içerisinde mücadele etmenin temel amacı olmasından dolayı hazırlanana temel bir sözleşme olduğu açıklandı.
Bunun yanı sıra sözleşme ile beraber içeriğinde yer alan hususlar ile beraber çeşitli uygulamaların kamuoyunda yer alması, hassasiyet oluşturması ve eleştirilere neden olacak şekilde açıklamalarda bulundu.
Dışişleri bakanlığı tarafından gelen açıklama sırasında; “Esasen Avrupa Konseyi içinde de pek çok ülkede sözleşmeye ilişkin tartışmalar yaşanmakta olup, sözleşmeyi imzalayan bazı ülkeler onaylamaktan imtina etmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin sözleşmeden çekilmesi, kadına karşı şiddetle mücadeleden ödün verme olarak yorumlanmamalıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal mevzuatında kadın hakları en ileri normlarla güvence altına alınmıştır. Ülkemiz bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da kadına karşı şiddete sıfır tolerans anlayışı, ayrıca kadın haklarının daha da güçlendirilmesi ve kadına karşı şiddetle mücadelenin daha etkin sürdürülmesi amacıyla gerekli tüm tedbirleri ilgili kurum ve kuruluşlarıyla birlikte almaya devam edecektir.” İfadelerine yer verildi.
“Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’’ ismi ile bilinen İstanbul sözleşmesi 2011 yılında İstanbul sınırlarında düzenlenmişken Avrupa konseyi bakanlar komitesinin 121. Toplantısı sırasında kabul edilmesi söz konusu olmuştu. Kabul eden 34 ülkeden birisi ülkemiz olmuştu.