Milyonlarca vatandaş tarafından uzun zamandır beklenen engel kaldırıldı ve başvuran herkes SGK kurumlarına yazılı bir şekilde müracaat ederek anında haklarını kazanacaklar. Kişilerin emekli olmak istemelerine rağmen çalışma hayatına devam etmeleri önlerinde engeldi. Fakat çıkan emsal bir karar ile bu durum ortadan kaldırıldı. Kişilerin emekli olmak için SGK başvurusu yapabilmeleri adına her ne kadar önceden işten çıkmaları gerekiyor olsa bile artık öyle bir durum kalmadı. AYM tarafından verilen karar ile beraber kişiler işten ayrılmak zorunda kalmadan prim gün ödemesi, sigortalı çalışma ve yaş şartlarını yerine getirdikleri zaman işten çıkmamdan emekli olmak için başvuru yapabilecekler.
3 Şubat resmi gazetesinde yayına alınan karar ile berber hizmet akdine başlı olarak çalışma hayatına devam eden kişiler artık tüm şartları tamamladıkları zaman işten çıkmak zorunda kalmadan SGK üzerinden yazılı başvuru yapacak ve emekli olacaklar. Anayasa mahkemesi tarafından bu durum kişilerin özgürlüklerini ihlal etmekten başka bir şey olmadığının öne sürülmesi ile beraber karar alındı.
Milyonlarca kişinin uzun zamandır beklediği bir karar olması başvuru yapmak isteyen kişilerin yüzlerinin gülmesine yardımcı oldu. Başvurularda değerlendirmelerde bulunan yüksek mahkeme kurallarda hizmet akdine bağlı bir şekilde çalışanların şartları yerine getirdikleri zaman yazılı başvuru almaları yeterli olacak.
Anayasa mahkemesi tarafından gelen açıklamalar sırasında; “Yaşlılık aylığı tahsis talebinde bulunan sigortalının ya da SGK’nin, tahsis talebinde bulunulduğunu işverene bildirmesi ve SGK ile işveren kayıtlarının buna göre düzenlenmesi mümkündür. Öte yandan 506 sayılı Kanun’un mülga 31. maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 42. maddesinde yaşlılık aylığı bağlanacak sigortalıların tahsis taleplerine SGK tarafından gerekli belgelerin ve incelemelerin tamamlandığı tarihten itibaren en geç üç ay içinde yazılı olarak cevap verilmesi öngörülmüştür. İtiraz konusu kural uyarınca sigortalının yaşlılık aylığı talebinde bulunabilmesi için işten ayrılması gerektiği gözetildiğinde kural, sigortalının söz konusu üç aylık dönemi herhangi bir gelir elde etmeksizin geçirmek zorunda kalmasına neden olmaktadır. Her ne kadar daha sonra aylık bağlandığında sigortalıya aylık bağlanmayan dönemlerin ödemesi yapılabilmekte ise de bu durum sigortalının aylar boyunca hiçbir gelir elde edememesinin neden olduğu mağduriyetleri tümüyle ortadan kaldırmamaktadır. Dolayısıyla kural orantılı değildir.” İfadelerine yer verildi.