Akdeniz üniversitesi tıp fakültesinde görevli olan Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın kanadından son zamanlarda korona virüs salgınlarında meydana gelen artıştan ötürü açıklamalar geldi. Bu açıklama sırasında; “Önlemlerin azaltılmasıyla, maske ve mesafe kurallarının göz ardı edildiğini ve halkın rehavet içinde olduğunu görmekteyiz. Bu da bize vaka sayılarının artmasıyla geri dönecektir” dedi. Yeniden tedbirler gelebileceğini ifade ederek Bilim Kurulu’nu işaret eden Yalçın, maskelerle ilgili ise “Birkaç yıl daha takmamız gerekecek” sözleri ile devam etti.
AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, konuşması sırasında son zamanlarda korona virüs vaka sayılarının çok hızlı bir şekilde artış göstermesine dikkatleri çekti. 1 Temmuz tarihinde gelen yeni normalleşme dönemlerinin bu durum karşısında çok fazla etkilere sahip olduğunu dile getirirken 9 gün boyunca devam eden bayram tatilinin de ortalama olarak 1 hafta sonra meydana geleceğini dile getirdi. 9 gün boyunca devam eden bayram tatili için sayılarda olan artışlar ile beraber delta varyantının artış göstermeye başladığını ifade eden AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, bu varyantın daha hızlı bir şekilde bulaşıyor olduğunu ve belirtilerin diğerlerinden daha farklı olduğunu anlattı.
Vakalarda gözle görülür artışların meydana gelmesi ile beraber yeni tedbirler alınması için önerilerde bulunan AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, aşılama sürecinin hız kazanması gerektiğini dile getirdi.
Haziran ayının son anına kadar artan tedbirler ile beraber AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, vaka sayılarında gözle görülür düşmeler olduğunu anlatmıştı. Temmuz ayında belirli kısıtlamaların kaldırılması ama korona virüs tedbirlerinin hala devam ediyor olduğunu anlatan Yalçın, seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından vaka sayılarında hızla artış olduğunu ifade etti. Bir yandan da alınan verilere göre 9 günlük bayram tatili ardından vaka sayılarında da artış olacağını AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, düşünüyor olduğunu aktardı. Yaptığı açıklama sırasında; “Önlemlerin azaltılmasıyla, maske ve mesafe kurallarının göz ardı edildiğini ve halkın rehavet içerisinde olduğunu görmekteyiz. Bu da bize vaka sayılarının artmasıyla geri dönecektir. Bayramın etkisini önümüzdeki 1 hafta içerisinde görmemiz mümkün olabilir” ifadeleri ön plana çıktı.
Varyantlı vaka sayıları için; “Delta varyantı çok kolaylıkla bulaşıyor. Normalde 20 dakika temas gerekirken, 3 ila 5 dakikada kolayca kişilere bulaştığı yönünde bilgiler var. Hızlı bulaşma riski var. Ölümcüllüğü o kadar değil. İlk bulgularda ateş, nefes darlığı, öksürük, tat koku bozukluğu gibi belirtiler vardı, şimdi daha çok viral solunum yolu enfeksiyonu gibi veriler var. Şöyle ki; burun akıntısı, boğaz ağrısı, hafif kırgınlık, halsizlik gibi kısmen de tat koku kaybı gibi belirtiler eşlik edebiliyor” sözleri ile dile geldi.
AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın eğer vaka sayılarının hızla yükselmesi söz konusu olursa yakın zamanda meydana gelecek bilim kurulu toplantıları ile yeni tedbirlerin gelebilecek olduğu dikkatleri çekti. Turizm başkenti olarak bilinen Antalya sınırlarında vaka sayılarındaki tablonun gerçekten de çok endişe verici bir halde olduğunu dile getirirken bu anlarda; “Turizm kentine farklı yörelerden gelen insanlar var. Varyantların daha kolay bulaşıyor olmasıyla birlikte farklı yerlerden gelen kişilerin bulundukları yerlere etken getirmesi, bulaştırma riski yüksek” ifadeleri ön plana çıktı.
Aşılama dönemleri için; “Aşılama oranını, toplumun yüzde 70’inin bağışık olacağı şekilde artırmak gerekiyor. Türkiye’de 2 doz aşı olan birey sayısı yüzde 27 civarında. Dolayısıyla bu oranları hızlı bir şekilde artıramazsak bu virüs ya da varyantların getireceği sorunlarla tekrar karşılaşacağız. Aşı önemli. Aşıyla ilgili tereddütler olduğunu görüp duyuyoruz. Aşı yaptırmakta, özellikle genç nüfusta, zaman zaman olası yan etkilerden ötürü kaçınma söz konusu. Yurt dışındaki araştırmalara ve dünyadaki sayılı dergilerde ortaya çıkan yazılarda bunların o kadar istatistiki önem arz eden sonuç olmadığını ortaya koyuyor. Dolayısıyla aşıdan kesinlikle kaçınmamak lazım” sözleri ile devam etti.
Maske takma konusunda ifadelere yer veren; “Bu şartlarda maskeyi birkaç yıl daha takmamız gerekecek. Maske aslında bizi sadece koronavirüsten değil, birçok solunum yolu enfeksiyonundan koruyan bir unsur. Şöyle ki geçmiş yıllara göre bu yıl grip vakalarını düşük oranda gördük. Bu maskenin ciddi bir katkısıdır. Maske takmanın, yaşamın parçası haline gelmesi gerekiyor” sözleri ile dikkatleri çekti.