enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
18,3345
EURO
18,1034
ALTIN
985,18
BIST
3.295,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Prof. Dr. Murat Ceylan mutant virüslü hasta sayısında açıklama yaptı

Prof. Dr. Murat Ceylan mutant virüslü hasta sayısında açıklama yaptı
20.03.2021
0
A+
A-

Prof. Dr. Murat Ceylan mutant virüslü hasta sayısında açıklama yaptı: 400 binlere kadar ulaştı…

Hacettepe üniversitesi tıp fakültesi çocuk enfeksiyon hastalıkları bilim başkanı prof. Dr. Mehmet Ceylan; ülkemizde meydana gelen mutantlı virüs hakkında açıklama yaptı. Virüslü vaka sayılarının onda birlik kısmının sadece tespit edilebildiğini açıklarken bu sırada; “Demek ki biz bu 41 binin 400 binler civarında olduğunu tahmin edebiliriz” ifadelerine yer verdi.

Sağlık bakanı Fahrettin Koca yaptığı bir açıklama sırasında mutasyonun hızlı bir şekilde yayıldığını 76 il içerisinde toplam 41 bin 488 İngiltere mutantlı vaka sayılarının gözlendiğini dile getirmişti. Mehmet Ceylan yaptığı açıklama sırasında kötüye gidecek ya da daha ağır bir şekilde seyir gösterecek diye bir şey olduğunu dile getirmemek gerekir sözlerine yer verdi. Prof. Dr. Mehmet Ceylan virüs daha iyi ya da daha kötü olması için her iki farklı durumun da aynı virüse ait iki farklı mutant versiyonu ile gelişmesi gerektiğini vurguladı. Bu sırada; “Birinde daha ağır seyredecek hale gelecek, iyi senaryoda da daha iyi seyredecek hale gelecek; ama her ikisinde de mutlaka daha bulaşıcı hale gelmesi lazım. Daha bulaşıcı hale gelmezse, orijinal virüsün yerini alması mümkün olmaz. Bu ilk değişiklik olduktan sonra, burada bir mutasyona uğramaz bu şekilde devam ederse vaka sayılarının arttığını göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

400 binler civarında…

Yapılan açıklama sırasında; “Burada da yine orijinal virüste olduğu gibi biz kabaca 10’da 1’ini tespit ediyoruz. Demek ki biz bu 41 binin 400 binler civarında olduğunu tahmin edebiliriz. Ülke içinde mutant virüs bir yerlerde çok görülüyorsa, oraların diğer bölgeler ile ilişkisinin kısıtlanması lazım. Biz böyle bir tedbir almadık. Virüsü taşıyan ya da belirtisi olmayan insanlar seyahat ediyorlar. Neden ‘Karadeniz’den sonra ikinci çok vaka artacak il İstanbul’ dedik? Binlerce insan her gün o bölgeden İstanbul’a seyahat ediyor. Bu giden insanlar, mutant virüsü yaymaya başlıyor, siz o sırada fark ediyorsunuz. Siz, ‘orada lokal tedbirler alalım’ diye karar aldığınızda bir bakıyorsunuz mutant virüs yayılmış. Farkına vardıktan sonra tedbir almanın çok etkili olmamasının nedeni bu. Bütün Türkiye çapında bu tedbirleri uygulamadığınız sürece, vakanın arttığı yerde lokal tedbirler uygulayarak salgını kontrol altına alamayız” ifadelerine yer verdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.