enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
18,3445
EURO
18,1302
ALTIN
985,79
BIST
3.295,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Pazarcıların aylık kazancı adeta dudak uçuklatıyor

Pazarcıların aylık kazancı adeta dudak uçuklatıyor
21.02.2021
0
A+
A-

Babadan gelme meslek pazarcılık: Pazarcıların aylık kazancı adeta dudak uçuklatıyor. İş adamları ve sanatçılar…

İstanbul sınırlarında yıllar önce yapılan kuraların ardından sahip olunan pazar tezgahları artık sadece babadan oğullara devri devam ediyor. İnternet adreslerinden dahi tezgahların kiralanması fiyatların yansımasına neden oluyor. Bahçelievler sınırlarında 14 tezgaha sahip olan bir pazarcının yaptığı açıklama sırasında bir tezgahı sadece 100 TL kiraladığını ama bu tezgahtan kazancının ortalama olarak 4 ila 5 bin TL olduğu aktarıldı. Tahta sahibi olan kişilere bakılacak olduğu zaman içlerinde sanatçılardan iş adamlarına ve hosteslere kadar birçok kişinin yer aldığı gözleniyor.

Kiraları karşılamak için mallara yapılan zam…

Pazar tahtalarının son zamanlarda adeta yatırım aracı haline gelmesinden rahatsız olmaya başladığını dile getiren İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün konu hakkında açıklamalarda bulundu. Bu sırada; “Yatırımcılar pazardan gelip yer satın alır, buraları pazarcılara kiraya verirse pazarcı da kira ücreti, tahsis ücreti gibi giderleri muhakkak müşteriye yansıtır. Bu bizim için kabul edilebilir bir şey değil. Buna karşı gerek bakanlığımıza, gerek idare mahkemelerine davalar açtık, belediyelere yazılar yazdık. Bu işi mecrasından çıkarmamak lazım” dedi. Şengün , “Bu işi yapan esnafa bizzat tahsis edilme, pazarcı da aldığı malı en ucuz şekilde vatandaşa ulaştırmalı. Bu işin kuralı bu. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor. Pazarcı esnafından işgaliye ücreti dışında hiçbir ücret alınamazsa bu paralar nasıl alınıyor? Açtığımız davalarda tahta sahibi kişiler arasında hostesler, sanatçılar, iş adamları, müteahhitler, emlakçılar vardı. Bunların hepsini isim isim bildirdik. Pazarcı alamıyor, yatırımcılar alıyor dedik. Bunlar da pazarcılığı yapmadığı için pazarcıya kiraya veriyorlar. Pazarcı da bu kiraları karşılamak için mala zam yapıyor. Bunu ortadan kaldırmamız lazım” sözleri ile dikkatleri çekti.

Yeni yatırım aracı Pazar tahtası…

İnsanların artık yatırım amacı ile ev yerine Pazar tezgahı almaya başladığını dile getiren Şengün açıklaması sırasında; “Kimi kendine meslek etmiş bu işi. Her pazarda 10 tahtası var. Parası var, veriyor tahta alıyor. Evde oturuyor, kira geliri elde ediyor. Ben günlük 150 lira veriyorum. Pazarına göre değişiyor bu fiyatlar. Bakırköy’de tahtası 350-400 lira. Buradaki tezgahımı orada açsam günlük 800 lira vermem lazım. Her belediyenin işgaliye ücreti birbirine yakındır. Tahta sahibi burası için senelik 250 lira veriyor. Bizim bir günde verdiğimiz parayı adam senelik veriyor. Tezgahları satın almak da mümkün değil. 4 tahtayı 120 bin liradan aşağı vermezler. Kimi günlük 50 liraya kimi 100 liraya veriyor. Kime ne denk gelirse. 500 bin lirayı bir daireye bağlayanın aylık 2 bin lira geliri oluyor ama pazara bağlayanın minimum 12-13 bin liradan aşağı kira geliri olmaz” sözleri ile yer aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.