Gelen son dakika bilgisine göre Büyük Birlik Partisi Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve yanındaki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ile ilgili üst düzey 9 kamu görevlisinin yargılandığı davada 3 sanığa görevini kötüye kullanma suçundan 1 yıl ikişer ay hapis cezası verildi. Yargılanan 6 sanık ise beraat etti.
Yargıtay 5. ceza dairesince, Yargıtay konferans salonunda görülen duruşmaya tutuksuz olan sanıklar eski Jandarma Genel Komutanlığı Bilgi Sistemleri Teknisyeni Süleyman Akdoğdu ve Eski Kahramanmaraş Sivil Savunma Müdürü Hüsamettin Bulut ile Fettullahçı terör örgütünün darbe girişimi kapsamında tutuklu bulunan dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü olan Gürsel Aktepe ve tarafların avukatları katıldı.
Yargılanan diğer sanıklar ise dönemin Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Eski Vali Yardımcısı Servet Güngör, Eski Emniyet Genel Müdürlüğü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Temsilcisi Hüseyin Keskinkılıç, dönemin Jandarma Genel Komutanlığı TIB temsilcisi Yaşar Kalkan, eski İl Jandarma Komutanı Sezai Akgün ve eski İl Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek ise yapılan duruşmaya gelmedi.
Yapılan duruşmada, Muhsin Yazıcıoğlu’nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu ve yaşamını kaybedenlerin yakınları da hazır bulundu.
Gelen belgelerin okunmasının sonrasında Daire Başkanı Şakir Aktı, esas hakkındaki mütalaaya karşı taraf avukatları ile sanıklara söz verdi.
Muhsin Yazıcıoğlu ailesinin avukatı olan Kemal Yavuz, yapılan yargılama ile Türkiye Cumhuriyeti tarihine geçecek siyasi suikastın bir bölümünün dava konusu edildiğini ifade etti.
Yapılan suikastın FETÖ mensupları tarafından planlandığını belirten Yavuz, Yazıcıoğlu’nun da bulunduğu helikopterin içerisine karbonmonoksit enjekte edildiğini, uçaklar tarafından oluşturulan türbülans ile helikopterin düşürüldüğünü belirtti.
Avukat Yavuz. ”FETÖ’nün hava kuvvetleri imamı ile 158 defa görüşen Ali Armağan tarafından havada operasyonun yönetildiği, helikopterin de Nurhak Dağı’nda suikasta uğratıldığını yeni elde edilen deliller içerisindedir.” diye ifade etti.
Bir kısmı katılanların vekili Avukat Selami Ekici de meydana gelen olayda FETÖ’nün varlığını uzun senelerdir dile getirdiklerini, o dönemde kendilerinin komplocu olarak nitelendirildiğini salondakilere hatırlattı.
Ekici, yaptığı açıklamada sanıkların görevlerini ifa etmediğini de ileri sürdü.
Avukat Keremi Gürbüz ise sanıkların taksirle adam öldürme suçundan ceza almaları lazım diye belirti.
Sanık Gürsel Tepe ise kendisine haksızlık yapıldığını ve görevi kötüye kullanma suçunun unsurlarının oluşmadığını ifade etti ve beraatini istedi.
Yargılanan diğer sanıklar Hüsamettin Bulut ve Süleyman Akdoğu da beraatine karar verilmesini istedi.
Yapılan savunmaların tamamlanması ile karar için duruşmaya aran veren heyet, mahkemenin verdiği karar Daire Başkanı Aktı tarafından açıklandı.
Yargılanan sanıklardan dönemin Kahramanmaraş Valisi olan Mehmet Niyazi Tanılır, eski il Jandarma Komutanı Akgün ile eski il emniyet müdürü Çelikbilek’e görevi kötüye kullanma suçundan 1 sene 2’şer ay hapis cezası ile cezalandıran mahkeme heyeti, cezada herhangi bir indirim uygulamadı.
Mahkeme heyeti diğer sanıklar Akdoğu, Bulut, Aktepe, Keskinkılıç ile Güngör’ün de beraatine karar verdi.
Duruşmanın ardından FETÖ’den tutuklu olan Aktepe’nin mahkeme salonundan jandarma eşliğinde çıkarılmaya çalışıldığı sırada üstüne yürüyen bir şahıs, güvenlik görevlileri tarafından uzaklaştırıldı.