enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
18,3652
EURO
18,0879
ALTIN
985,56
BIST
3.295,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

KÜRESEL ISINMA YÜZÜNDEN BÖCEKLERİ YEMEYE BAŞLAYABİLİRİZ!

KÜRESEL ISINMA YÜZÜNDEN BÖCEKLERİ YEMEYE BAŞLAYABİLİRİZ!

İzmir ZMO eski başkanlarından Ferdan Çiftçi, küresel ısınmanın etkisinden dolayı böcek popülasyonu ve çeşitliliğinin çok fazla artacağını dile getirerek, ”Protein oranı oldukça yüksek ve aminoasitlerce çok zengin ayrıca doğrudan insan gıdası veya dönüştürerek hayvan beslenmesinde daha çok alternatif bir besin kaynağı olarak hamam böceği, un kurdu, hamam böceği, ipek böceği ve cırcır böceği gibi türleri yakın bir gelecekte tüketir hale geleceğiz” dedi.

Ferdan Çiftçi, küresel ısınmanın çok daha fazla artacağını, ısınmanın da etkisiyle böcek ekosisteminin değişeceğini ifade etti. Yeni böcek türlerinin de çoğaldığını ve bu böcek türlerinden bazılarının yenilebileceğini ifade eden Çiftçi, ” Bakınız Ocak ayı olmasına rağmen güneşli bir hava var. Belki hepimiz bu havdan dolayı oldukça mutluyuz. Lakin, bu doğa için çok doğru bir hava değil. Sıcaklıkların düşmüş olması ve şimdi doğanın dinleniyor olması gerekiyordu. Sıcaklıklardaki bu ani düşüşler, böcek popülasyonlarında daha fazla değişimler yaşanmasını sağlayacak. Yaşanacak bu durum da böcek türlerinin bazı kesimlerde azalmasına bazı yerlerde ise çok fazla çoğalmasını sağlayacak. Yeni böcek türlerinin artacağı yönünde ve bazı böcek türlerinin ise yok olacağına dair araştırmalar mevcut. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bu konuyla ilgili 200 sayfadan oluşan bir rapor yayınladı. Yayınlanan bu raporda böceklerin 20 ile 30 sene sonra insan gıdası olarak tüketileceği belirtiliyor. Küresel ısınma ile birlikte, küresel iklim değişiklikleri gıda ile yem kaynaklarında da dönüşümlerin yaşanmasına olanak sağlayacak. Biliyorsunuz artan nüfusun ihtiyaçlarını hazırlamak için de yeni proteinlere gereksinimimiz olacak. Bu noktada işte en önemli protein kaynağı olan böcekler ön plana çıkacaktır. Çünkü dünya genelinde baktığımızda 2 milyona yaklaşan bir böcek türü olduğu biliniyor ve bin 900 tanesinin yenilebilir böcek türü olduğu biliniyor. Yenilebilir bu böcekler hamam böcekleri, un kurdu, çekirgeler, ipek böcekleri, cırcır böcekleri gibi türlerdir.’2 dedi.

PROTEİN MİKTARI BEYAZ ETTEN ÇOK DAHA FAZLA

Böcek türlerindeki protein miktarının da oldukça yüksek olduğunu da belirten Çiftçi, ”Bitkisel üretimdeki proteinlere oranla böceklerde yer alan protein oranı oldukça yüksektir ve aminoasitlerce de çok zengin ve doğrudan insan gıdası veya dönüştürerek hayvan beslenmesinde alternatif bir besin kaynağı olarak çıkıyor. Örnek vermek gerekirse bir çekirgede 50 -75 oranında bir protein bulunuyorken tavuk etinde ise bu yüzde 20-23 civarındadır. Bu böcekleri doğrudan ya da soslarla hazırlayarak çerez gibi tüketeceğiz. Bu tüketimler önümüzdeki günlerde daha da artacak ve gündelik yaşamımızda bir restoranda gittiğimizde artık çekirge isteyeceğiz veya başka bir böceği ister hale geleceğiz.” diye ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.