enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
18,3571
EURO
18,0889
ALTIN
985,03
BIST
3.295,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

KREDİ YAPILANMASINDA YENİ YÖNETMELİK! BANKAYA BORCU OLANLAR DİKKAT

KREDİ YAPILANMASINDA YENİ YÖNETMELİK! BANKAYA BORCU OLANLAR DİKKAT
07.07.2021
0
A+
A-

BDDK (Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu)nın , kredilerin yönetmeliğiyle yaptığı değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Bankalara olan borçlar vatandaşın borcunu ödeme durumuna göre yapılandırılacak.

BDDK (Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu)nın kredilerin sıfırlanması yapılandırılması, ve bunların karşılıkları olarak ayarlanacak hususlara ilişkin esaslar da düzenleme ile birlikte Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmeliğe yeniden eklenen bir fıkra ile bankalar artık, donuk alacakların sınıf değişikliğine ilişkin kriterlerini yazılı hale getirmek denetime hazır bulundurmak zorunda. Borçlu kişiye ait yükümlülüklerin yeniden yapılandırılmasına karar verilmeden önce, bankalarca borçlunun geri ödeyebilme kapasitesine ilişkin bir değerlendirme yapılması kararı alındı. Bu değerlendirme sonucunun uygun bulunması halinde borçlular, yeniden yapılandırma kapsamına alınacak.

Ödenmesi Mümkün Olmayan Krediler Kayıttan Silinecek

Tahsilatı mümkün olmayan yani “Beşinci Grup-Zarar Niteliğindeki Krediler” bu düzenlemede yerini aldı.
“Beşinci Grup-Zarar Niteliğindeki Krediler” kapsamında sınıflandırılan ve borçlunun temerrüdü sebebiyle ömür boyu beklenen kredi zararı karşılığı veya özel karşılık ayrılan kredilerin geri kazanılmasıyla alakalı makul beklentiler bulunmayan kısmı kayıtlardan düşürülecek.

3 SENE İÇERİSİNDE ELDEN ÇIKARILACAK

Bankalar, alacakları sebebiyle sahip oldukları gayrimenkul, emtia ortaklık payları ve diğer varlıkları, ilgili Türkiye Muhasebe Standartlarına göre muhasebeleştirilecek. Bankalar, alacakları sebebiyle edindikleri gayrimenkul, emtia, ortaklık payları ve diğer varlıkları edinim tarihinden itibaren üç yıl içerisinde elden çıkaracak.
BDDK bu zamanı değiştirmeye yetkili olacak. Alacaktan dolayı sahip olunacak gayrimenkul, emtia, ortaklık payları ve diğer varlıklar için edinim tarihinden önce Kredi Riski Azaltım Tekniklerine İlişkin Tebliğ’de belirtilen esas ve usullere göre gerçeğe uygun değer tespiti yapılacak. Alacak sebebiyle edinilmiş gayrimenkul, emtia, ortaklık payları ve diğer varlıklar, kredi borcuna mahsuben hesaplanan tutar ile gerçeğe uygun değerinden satış maliyetleri düşülmüş tutardan düşük olanı üzerinden kayda geçirilecek.

2017 senesinde yapılan düzenleme ile birlikte tüketici kredilerinin donuk alacak olarak sınıflandırılmasına olanak sağlandı. Donuk alacak, bankalar tarafından verilen ödemenin yada kredinin sonraki dönemde geri ödemesinde 3 aylık yaşanan gecikme durumunun söz konusu olması, bu kredinin donuk olarak sınıflandırılmasına neden olur. Özetle, banka açısından ödenme ihtimali düşük olan alacaklar ya da ödenemeyecek olan alacaklar için ‘donuk’ ifadesi kullanılmaktadır.

Ödeme sürecinin takip ettiği aşamalardan üçüncüsüne gelindiğinde kredi donuk olarak sınıflandırılmaktadır. Bu durumdan sonra bankanın söz konusu kredinin yüzde 20’si kadar kısmını ayırması gerekir. Bir sonraki aşamada yüzde 50’sini, beşinci ve son aşamada ise yüzde 100’ünü ayırması gerekmekte. Böylece banka batma olan krediye karşı önlemini almaktadır.

Bir kredi donuk sınıfına girmişse bunun için faiz reeskontu ve tahakkuku kesinlikle yapılmamaktadır. Daha önce yapılan tahakkuk ve reeskontlar nakit olarak alınamamışsa bunların yeniden düzenlenmesi yapılmaktadır. Donuk alacaklar, belirli bir takım şartların sağlaması durumunda Kredi ve Diğer Alacaklar Değerleme Fonu’na aktarılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.