Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Miami Üniversitesi Üroloji Bölümü’nden bilim insanlarının yaptığı araştırma sonunda korona virüs aşısının kısırlığa neden olduğu iddiasını doğruladı. 45 erkek üzerinde yapılan bu çalışma, mRNA aşısı alanların sperm sayısının ve hareketliliğinin arttığını gösterdi. Dünyanın en saygın tıp dergilerinden biri olan JAMA’da yayınlanan araştırmaların değerlendirilmesi Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, üreme sistemini ciddi şekilde etkileyenin aşı değil virüs olduğunu vurguladı.
Bu çalışma, Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan mRNA aşısının erkek kısırlığına neden olduğu endişelerini gidermeyi amaçlamaktadır. Çalışma Amerika Birleşik Devletleri’nden gelmektedir. Miami Üniversitesi Üroloji Bölümü’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, sonuçlar dünyanın en saygın tıp dergilerinden biri olan Amerikan Tabipler Birliği’nin JAMA yayınında 17 Haziran’da yayınlandı. MRNA aşısı olan erkeklerde üreme sistemi ile ilgili herhangi bir problem yaşanmadı, aksine sperm sayısında ve hareketliliğinde artış gözlemlendi.
Profesör Kovid, Kovid-19 enfeksiyonunun erkek üreme sistemini akciğerler gibi sevdiğine dikkat çekti. Dr. Ateş Kadıoğlu, “Akciğerlerde olduğu gibi testislerde de ACE2 reseptörleri çok yoğun olduğu için virüs bu reseptörlere bağlanarak hücreleri etkiler. Bunun sonucunda testis iltihaplanır, ‘leyding’ hücrelerinin salgıladığı testosteron azalır ve hormonal sorunlar meydana gelir. Bazı bağışıklık olayları. Aynı zamanda ateş de testis üzerinde olumsuz etki yapacaktır. Ateşi 37,8’in üzerinde olan Kovid hastalarının testis üzerinde olumsuz etkisi olacaktır. Sonuç olarak üreme organları yani üreme sisteminde bazı olumsuz değişiklikler olur. Sperm sayısı %50 azalır. Sperm hareketliliği azalır. Aynı zamanda sperm hareketliliği üzerinde de olumsuz etkisi vardır.”
“Asıl risk gençlerde”
Özellikle genç hastaların bu durumdan daha çok etkilendiğini anlatın Prof. Dr. Kadıoğlu, “Çünkü özellikle genç hastalarda yaşlılara göre daha fazla ACE 2 reseptörü bulunuyor. Bu nedenle genç erkeklerin testisleri Kovid-19’dan daha fazla olumsuz etkileniyor. Aynı zamanda hastalık hafif, orta ve Ağır hasta hastalarda bu değişiklikler çok daha fazladır Bu da gençlerin ve ciddi hastalıkları olan kişilerin üreme sisteminin daha fazla etkilendiği anlamına gelir.
“Aşı sonrası sperm sayısı ve hareketliliği artar” Profesör, JAMA’da yayınlanan araştırmanın aşının erkek üreme sistemi üzerinde olumsuz bir etki yaratıp yaratmayacağına baktığını açıkladı. Dr. Kadıoğlu şu bilgileri verdi: “JAMA en prestijli tıp dergilerinden biridir. 45 erkeğe aşılama öncesi (aşılamadan 7 gün önce) ve aşılama sonrası (aşılamadan 70 gün sonrasına kadar) semen analizi ve semen parametre değerlendirmeleri yapılmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda, sperm hacmi, sayısı, hareketliliği ve toplam gelişmiş sperm sayısının arttığı görülmektedir. Örneğin, sperm sayısı santimetreküpte 26 milyondan 30 milyona çıkmıştır. Sperm hareketliliği %58’den %65’e çıkmıştır. Bu çalışma Ayrıca 8 kişinin sperm sayısının aslında normalden düşük olduğu çok özel bir grup var. Aşıdan sonra hastalardan 7’sinin pozitif değişiklik gösterdiği görülebiliyor. Bu kişiler arasında santimetreküp başına sperm sayısı arttı. 8.3 milyon 22 milyona çıktı. Tabii ki bu ilk ve tek çalışma. Vaka sayısı çok fazla değil.
“İsrail’de de benzer bir çalışma yapılıyor” İsrail’de de benzer bir çalışmanın yürütüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Kadıoğlu, ülke nüfusunun büyük bölümünün aşılanmış olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “İsrail çalışmasında 40-45 erkek de dahil edildi. Buna tüp bebek tedavisi gören hastalar da dahildi. Bu hastalardan (aşılama öncesi) 29’unda normal semen parametreleri, 14’ünde düşük semen parametreleri vardı. Semen parametreleri normaldi. grubunda santimetre küpteki sperm sayısı 43 milyondan 47 milyona çıkmıştır.Sperm sayısı düşük olan hastalarda sperm sayısı 4 milyondan 8 milyona çıkmıştır. Bu çalışma bize erkeklerde üreme sistemi problemleri olan erkeklerde problemler olduğunu göstermiştir. . Medyada hafif bir artış tespit edildi. Ama İsrail araştırması henüz bir dergide yayımlanmadı. Şu anda veri tabanında takip ediliyor. Makale olarak yayınlandıktan sonra daha detaylı bilgi alacağız.”