Bilim insanları kanadından her geçen gün daha çarpıcı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Toz aşı ismi verilen inhalerler ile beraber ( astım tedavileri sırasında tercih edilen solunumdaki cihazlar ) ile beraber haplar da dahil olacak şekilde aşıların erişimleri daha kolay olacak şekilde çeşitli alternatifler aranıyor. İnhalerlerin ezberleri bozmak için harekete geçildiği saklama ile kullanım sırasında sunduğu kolaylıkları ile beraber aşı tedariki noktasında Afrika ülkelerinde meydana gelen sorunların da kısa süre içerisinde ortadan kalkması ön görülüyor.
Şu an korona virüs salgın süreçleri içerisinde koruma durumları sadece enjeksiyon yöntemleri ile meydana geliyor. Fakat gelecek süreçler içerisinde aşıların yerine inhalerlerolarak da bilinen astım tedavileri sırasında tercih edilen solunum cihazları ile beraber haplar uygun görülecek.
İsveç sınırlarında en büyük bilim parklarından bir tanesi olarak yer alan Medicon köy sınırlarında bulunan laboratuvardaki kimyager Ingemo Andersson ise yarım kibrit kutusu büyüklüğünden dahi küçük olan inhaler tutmaya devam ediyor. Ekibi ile beraber bu küçük olan ürün hakkında korona virüs salgın süreçleri içerisinde verilen mücadele kapsamında tüm dünya üzerinde insanların aşılarının toz hallerini rahat bir şekilde evlerinde muhafaza edebilmelerini sağlayacak.
Genel olarak astım hastası olan kişilerde tercih edilen inhaleryapan Iconovo şirket CEO’su olarak çalışmalarına devam eden Johan Waborg ise konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu açıklamaları sırasında; “Sadece kapağını çıkarıyorsunuz ve aşınız aktif hale geliyor. Ardından ağzınıza koyup, derip bir nefes alıyorsunuz.” Sözlerini dile getirdi. Bir yandan da korona virüs salgın süreçlerine karşı Stockholm sınırlarında kuru toz aşı gelişmelerine devam eden immünoloji bağışıklık bilim araştırma kurulu olarak bilinen ISR ile de iş birliği içerisinde yer alıyor. Söz konusu olan çalışmalar ile beraber üretilen korona virüs proteinleri tercih ediliyor.
Bir yandan da 40 santigrat derece sıcaklıklara kadar dayanması karşısında QHO kanadından onaylanmış ve yaygın olarak tercih edilen diğer aşıların saklama durumlarına uygun bir farklılık oluşturması ile ön plana çıkıyor. Bu tip olan aşılar genel olarak sert cam şişeler içerisinde – 70 santigrat derece gibi düşük sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerekiyor. Aksi halde etkinliklerini kayıp etmeleri de söz konusu oluyor.
Ezberleri bozan toz aşıların soğuk zincir haline gelmeden dağıtılması kolay olacak…
İsveç kanadından saygın olarak bilinen tıp üniversite kurumlarından Karolinska Enstitü immünoloji profesörü ile ISR kurucusu olarak bilinen Ola Winquist konu hakkında yaptığı açıklama sırasında; “Ezber bozan şey, toz aşının soğuk zincir olmadan, son derece kolay bir şekilde dağıtabilmesi ve sağlık çalışanlarına ihtiyaç duyulmadan uygulanabilmesi”ifadeleri ile yer aldı.
Şirket tarafından söz konusu olan aşıyı da korona virüs salgın varyantları arasında yer aldığı bilinen beta Güney Afrika ile Alfa İngiltere kapsamında test etmeye başladılar.
Tedarik olayları için söz konusu olan aşıların aşı üretmek konusunda zorluk çeken ya da elektrik tüketimlerinden ötürü depolama konusunda zorluk çeken, küresel aşı noktasında sorunlar ile yüz yüze olan Afrika ülkeleri için önemli bir adım olacağı ön görülenler arasında yerini alıyor.
Bir yandan da tıp camiası içerisinde toz aşılar başarılı olursasalgın ile mücadele noktasında adeta bir devrim meydana gelecek olmasından ötürü diğer hastalıklar adına da üretilen aşıların daha rahat depolanması, dağıtımlarının kolay bir hale gelmesi için halihazırda benimsenen iyilikler yer almaya devam ediyor.
Karolinska Enstitüsü’nün sağlıkta küresel dönüşüm profesörü Stefan Swartling Peterson konuyla ilgili olarak yaptığı açıklama sırasında; “Ulaşılması zor bölgeler için gerçekten fırsatlar açabilecek. Belki de bizi bisiklet ve deve üzerinde soğuk kutular taşıyan insanlardan kurtarabilecek.” İfadeleri ile ön plana çıktı.
Toz aşı teknolojisi olarak ön görülen çalışmalar gelecek içerisinde vaat eden teknoloji ile beraber farklı girişimlere de işaret ediyor. Ziccum şirketi bu anlar içerisinde mevcut ya da gelecek içerisinde sıvı aşı etkinlikleri noktasında hava ile kurutulacak şekilde tasarımları yapılan teknoloji ile test edilme aşamaları ön plana çıkıyor. “Gelgelelim başarılı olması durumunda, aşıların erişimini kolaylaştıracak, daha az israfa neden olacak ve aşılama maliyetlerine düşürebilir.” Sözleri ile konu anlatılacak.