enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
18,3529
EURO
18,1291
ALTIN
987,13
BIST
3.295,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Herkesi şaşkına çeviren keşif Erzurum’da yer aldı: Tam 8 yıl boyunca devam eden…

Herkesi şaşkına çeviren keşif Erzurum’da yer aldı: Tam 8 yıl boyunca devam eden…
26.06.2021
0
A+
A-

Erzurum erken kalkolitik çağ zamanlarında aşı boyası ile yapılmış olduğu ön görülen 8 bin yıllık bir kayaya ait resim bulundu. Kuzey doğu Anadolu bölgesi sınırlarında ilk defa örneklerine rastlanmış olan kaya resmi ise doğu Anadolu bölgesi tarihi açıdan ne kadar önemli izler taşıdığına dair ifadeler dikkatleri çekiyor.

Erzurum Tortum ilçesinde örneklerine doğu Anadolu bölgesi sınırlarında çok az gözlenmekte olan demir oksitlerin içerisinde yer alan aşı boyası ile yapılan geyik motifli olan kaya resimleri yer aldı. Tarih araştırmacısı olarak yer alan Oğuzhan Türk aracılığı ile tespit edilmiş olan kaya resimlerinin bilimsel bir şekilde yer alan çalışmaları ise Erzurum müze müdürü Hüsnü Genç Doç. Dr. Yavuz Günaşdı ile Dr. Ahmet Cüneydi Has aracılığı ile yürütülmeleri meydana geldi.

Açıklama geldi…

Yapılan inceleme süreçlerinin ardından kaya resim örneklerine daha az Doğu Anadolu bölgesinde rastlanmış olduğu fakat kuzey doğu Anadolu bölgesi sınırlarında ilk defa görülmüş olduğu tespit edildi. Aşı boyası ile beraber teknik ile yapılan kaya resimlerinin geç neolitik ya da erken kalkolitik çağ sınırlarında yapılmış olduğu ön görülüyor. 8 bin yıl önce yapılmış olduğu tahmin edilmiş olan kaya resimlerinin kesin bir tarihlerinin bilimsel inceleme ardından netlik kazanması ile dikkatleri çekti.

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamalara yer veren Doç. Dr. Yavuz Günaşdı, keşiflerin doğu Anadolu bölge tarihleri açısından oldukça önemli olduklarına dair ifadelere yer verildi. Açıklama sırasında; “Bugün Erzurum için çok önemli bir tespit yaptık. Bizler Erzurum’da çok önemli kaya resimleri tespit ettik. Bu resimler genellikle kabartma ve çizgi tekniğinde yapılıyor. Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez boyalı bir resim bulduk. Doğu Anadolu Bölgesi’nde bunun örneklerinden görüyoruz. Ama Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk örneğini tespit ettik. Bu resim aşı boyasıyla yapılmış. Bu mağarada ki demir oksitlerden elde edilen boyalarla çizilmiş. Aşı boyasıyla yapıldığı için bu resmin daha öncekilerden daha eski olduğunun üzerinde duruyoruz. Geç Neolitik veya Erken Kalkolitik Çağ olarak tarihlendirebiliriz. Bu da bizi günümüzden 7 bin 500 veya 8 bin yıl öncesine götürüyor” ifadeleri dikkatleri çekti.

Kaya resimlerine ait yapılan tespitlerin ardından tarih araştırmacısı Oğuzhan Türk ise bu anlarda keşfin ortalama olarak 8 bin yıl öncesine ait olduğunu aktardı. Aktarması sırasında; “Kaya resimlerini bir arkadaş bana gönderdi. Ben de müze müdürlüğüne resmi dilekçe ile başvurdum ve tespit için buraya geldik. Gerekli incelemeleri yaptık. Bunun tarihlendirme çalışması başladı. Aşı boyasıyla yapıldığı ortaya çıktı. 8 bin yıllık bir kaya resmi. Erzurum tarihini değiştirir bir nitelikte. Çalışmalarımız devam edecek. Yerini açıklamıyoruz. Bunun sebebi tahrip olmamasından dolayı” ifadeleri ile ön plana çıktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.