Akdeniz üniversitesi tıp fakültesinde Prof. Dr. Olarak yer alan Ata Nevzat Yalçın Delta varyantı korona virüs ile beraber Alfa varyantına göre çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bu anlarda yüzde 60 daha bulaşıcı olacağına dair ifadelere yer verdi.
AÜ tıp fakültesi enfeksiyon hastalıkları ile klinik mikrobiyoloji anabilim dalı öğretim üyesi ve bulaşıcı hastalıkları önleme derneği olarak bilinen BUHASDER kapsamında başkan yardımcı olarak yer alan Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın çarpıcı ifadelere yer verdi. Bu anlarda kişilerde genel olarak boğaz ağrıları, baş ağrıları, burun akıntıları gibi belirtiler ile beraber hem bulaşıcılık hem de ölümcül oranlarına göre delta varyantının akla gelmesi gerektiğine dair ifadelere yer verdi. AÜ tıp fakültesi enfeksiyon hastalıkları ile klinik mikrobiyoloji anabilim dalı öğretim üyesi ve bulaşıcı hastalıkları önleme derneği olarak bilinen BUHASDER kapsamında başkan yardımcı olarak yer alan Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın bu gibi belirtileri olan kişilerin en kısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna başvuru yapmasında daha çok yarar olacağını aktardı.
Yüzde 60 daha bulaşıcı olacak…
Açıklama sırasında; “Delta varyantı, başlangıçtaki orijinal virüs ve Alfa varyantına göre yüzde 60 daha bulaşıcı ve daha etkin. Sonuçları daha sıkıntılı görülüyor. Delta varyantına karşı belli aşıların daha etkin olduğunu biliyoruz” ifadelerine yer verdi.
7 farklı varyantı olduğuna dair çarpıcı ifadelere yer verirken Prof. Dr. Yalçın bir yandan da; “Bu 4 varyant sonrasında şu an için ülkelerde daha az görülen, belli yerlerde kümeler halinde gördüğümüz 7 farklı varyant mevcut. Bu varyantlarla ilgili veriler giderek artıyor. Fakat belirttiğimiz 4 varyanta göre daha hafif seyrediyor. Son zamanlarda daha çok dikkat çekici olan Delta varyantı, klasik Covid-19 enfeksiyonundan daha farklı. Ateş, öksürük, nefes darlığı, tat ya da koku bozukluklarının olmadığı bir klinik tablo ile karşımıza çıkıyor. Delta varyantında ise dikkat çeken husus, kişilerde boğaz, baş ağrısı, burun akıntısı gibi soğuk algınlığı bulgularının olması” ifadelerine yer verdi.
Delta varyantı hakkında; “Daha önce inaktif aşı olmuş bireylerin en az 3 ay geçmiş ise üçüncü aşıyı olarak, ciddi rahatsızlıkları yok ise (kalp, alerjik hastalıklar) özellikle mRNA aşılarından birinin yapılmasını öngörüyoruz. Daha önce hastalığı geçirmiş bireylerin de mRNA aşısı yaptırmalarında, en az üç ay sonra yaptırmalarında yarar var” sözleri öne çıktı.