Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Karayolu Trafik Güvenliği ve Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı ile ilgili genelge planı yayımladı. Başkan Erdoğan’ın imzasını taşıyan ve Resmi Gazetede yayımlanan genelge ile trafik kazalarının küresel boyutta insan yaşamına olumsuz etki eden nedenlerin başında geldiği belirtildi. Genelgede, trafik kazaları sonucu dünya genelinde ölüm ve yaralanma sayılarındaki artışın toplumsal ve ekonomik kayıpların çok ciddi boyutlara ulaşmasına sebep olduğu, bu durumun da ulusal ve uluslararası seviyede trafik güvenliği ile ilgili sorumluluğu olan tüm kurum ve kuruluşların bir işbirliği içinde ve sistematik bir şekilde çalışmalarını zorunlu hale getirdiği bildirildi.
Yaşamın ortasındaki kara yolu ulaşımının günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğu kadar bugünün dünyasında insan yaşamını tehdit eden dünya çapında bir sorun hale geldiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
”Teknolojik gelişmelere bağlı olarak önümüzdeki 10 yıllık zamanda günümüz ulaşım ağlarında ve türlerinde teknolojinin yenilikçi yansımaları görülmesi beklenmektedir. Yaşanacak bu gelişmeler ışığında trafik güvenliği ile ilgili atılacak her adımda insanın kıymetli hazinesi konumunda bulunan can güvenliğinin korunması en temel prensip olarak yer almalıdır. Bu temel prensipler doğrultusunda 2012 yılında uygulamaya konulan 2011-2020 Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması hedefi ile kara yolu trafiğinin tüm unsurlarını kapsayacak biçimde, kara yolu altyapısından araçların güvenlik özelliklerinin daha artırılmasına, var olan kurumsal yapının güçlendirilmesinden nitelikli ve eğitimli personel sayısının da artırılmasına, sağlık hizmetlerinin olanak ve kapasitesinin geliştirilmesi başta olmak üzere yaşanan kaza sonrası müdahale çalışmalarından modern araç ve gereçlerin milletimizin hizmetine sunulmasına kadar çok önemli gelişmeler sağlanmıştır.”
Kara yolu trafiğinin çok daha güvenli bir hale gelebilmesi adına trafik güvenliği konusunda yürütülen tüm hizmetlerin güvenli sistem yaklaşımı çerçevesinde kurumsal sorumlulukların bilincinde, etkili, düzenli ve uyum içinde sunulmasının temel esas olduğunun altı çizildi.
Yayımlanan genelgede şu ifadelere yer verildi:
”Bu yaklaşım temel alınarak Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi 2021-2030 ile insanın da hata yapabileceği gerçeğinden yola çıkılarak, insanları hata yapmayacak hale getirmenin yanı sıra trafikteki olası kusurları telafi edecek bir sistem geliştirilmesi ve bu sistemi meydana getiren tüm unsurların gerekli sorumlulukları yüklenerek sistemin tamamının güçlendirilmesi sağlanacaktır. Ülkemizde yaşamını sürdüren herkesin yaya, sürücü ve yolcu olarak bir biçimde günlük hayatın akışı sırasında trafik ile iç içe olduğu düşünüldüğünde oluşturulan bu Strateji Belgesi ile toplumda yaşamını sürdüren tüm insanların hayat hakkı ve seyahat özgürlüğü gibi temel hak ve özgürlüklerinin korunması maksadıyla da çok boyutlu ve çok çeşitli tedbirler planlanmıştır.
Genelge ile Strateji Belgesi ve eylem planı kapsamındaki görev ve sorumlulukların aksamadan yürütülebilmesi için ve kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlamak için Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu kuruldu.
Genelgede Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu ile Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi İzleme ve Yürütme Kurulunun trafik güvenliği için yaptığı çalışmaların tanıtılması ve vatandaşların dikkatine sunulması için gerekli her türlü desteğin verileceği ifade edildi.