Ülkemizin köklü üniversitelerinden biri olan Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyelerinden biri olan Prof. Dr. Recep Tekin, Cep telefonlarında oldukça fazla bakteri olduğuna dikkat çekerek , ” Bu işin ilginç tarafı ise cep telefonu üzerinde yer alan ve üreyen bakteri sayısı, tuvaletteki klozetten çok daha fazladır.” ifadelerini kullandı.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, cep telefonları üzerinde bulunan bakterilerle ilgili çok önemli bir araştırma gerçekleştirdi. Yapılan araştırmaya göre cep telefonları üzerinden alınan sürüntü örneklerinde, hastalık riski yapma ihtimali oldukça yüksek olan protein bakteriler tespit edildi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden biri olan Prof. Dr. Recep Tekin, gerçekleştirilen çalışmalara bakıldığında, cep telefonlarında tahmin edilemeyecek derecede fazla bakteri olduğuna vurgu yaptı. Tekin yaptığı açıklamada, ”Artık iletişim çağı. Bu iletişim çağı dediğimiz zamanda en çok kullandığımız araçların başında hiç şüphesiz cep telefonları yer alıyor. Bu iletişim araçlarının bu kadar kullanılmasıyla beraber sağlık da çok önemli bir yerde yer alıyor. Cep telefonları hiç tahmin etmediğimiz derecede fazla bakteri bulunduruyor. Yaptığımız bazı çalışmalara baktığımızda , özellikle el temizliği ile ilgili yapılan çalışmalar söz konusu. Cep telefonları üstünden alınan bakteriler ile klozette alınan kültürler var. İşin en ilginç tarafı ise cep telefonları üzerinde üreyen bakteri sayısı, tuvaletteki klozetten üreyen bakteri sayısından çok çok daha fazla.” diye ifade etti.
İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN OLDUKÇA CİDDİ SORUNLAR YARATABİLİR
Cep telefonlarına çok çok fazla elle temas olduğunu, ellerin de her yere dokunduğunu ifade eden Prof. Dr. Tekin, şunları dile getirdi:
”Doğal olarak tuvalete gidip geliyoruz, dışarıda birçok şeye ve her türlü yüzeylere dokunuyoruz ve sonrasında da cep telefonlarını kullanıyoruz. Bu noktada cep telefonlarını kullanma ile birlikte ellerimizdeki bakterilerin çok büyük bir kısmı cep telefonları üzerinde saklı kalıyor ve çok uzun bir zaman da burada yaşayabiliyorlar. Bu bakteriler de öyle masum bakteriler değil. Bu bakterilerin çok büyük bir kısmı hastalık yapan patojen bakterilerdir. Bu durum insan sağlığı için çok sorun yarabiliyor. Eğer cep telefonu ile fazla uğraşıp ve ellerinizi yıkamadan yemek yiyorsanız, ağzınıza veya yüzünüze götürüyorsanız, enfeksiyonlara maruz kalma olasılığınız oldukça büyük. Bu noktada önemli tedbirler almak lazım oluyor. Peki ne gibi tedbirler gerekiyor? Her şeyden önce cep telefonunu mümkün olduğunca başkası ile paylaşmamak gerekiyor. Çünkü ortak kullanım sayısı arttıkça üstündeki bakteri sayısı da artıyor ve bulaş riski ona göre artıyor. Diğer bir nokta ise tuvaletlere cep telefonları mümkün mertebe götürülmemeli. Yine mümkün mertebe kulaklık kullanılmasını öneriyoruz.” diye konuştu.
EKRAN KORUYUCU VE DOĞRU TEMİZLEME ÇOK ÖNEMLİ
Telefonlar üzerindeki ekran koruyucuların bakteri azaltma konusunda önemli olduğunu vurgulayan Tekin, telefon temizliği ile ilgili yapılması gerekenleri şöyle aktardı:
”Telefon üzerinde yer alan ekran koruyucu he ne kadar çizilmeye ve ekran kırılmasına karşı koruyucu olsa da aslında bakterileri azaltma açısından da oldukça önemli. Bundan dolayı telefon üzerinde ekran koruyucularının kullanılmasını kesinlikle tavsiye ediyoruz ve ekran koruyucularının 3 ayda bir değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. Yine günlük olarak ekran temizleme spreyleri ile yapılan temizlik buradaki bakteri sayısında çok ciddi bir azalmaya yol açacaktır. Ekran temizliği yaparken ıslak mendil pek fazla tavsiye edilmiyor, cep telefonu ekranını bozduğundan dolayı. Islak mendil yerine bu iş için özel yapılmış ekran temizleyici spreylerin kullanılması oldukça ciddi avantajlar sağlayacaktır. Şunu da ifade etmek lazım, özellikle tuşlu cep telefonlarda risk çok daha büyük çünkü aralardaki bakteri çok daha fazla saklı kalabildiğinden dolayı tuşlu cep telefonlarındaki bakteri sayısı da akıllı telefonlardaki ekrandan çok çok daha fazladır. Cep telefonunu kılıf ile kullanmak da önemlidir. Belli sürelerle kılıfını çıkarıp temizleyerek kullanmak, temizlememek için büyük bir avantaj getirecektir. Üstelik telefona zarar vermemek adına da faydası dokunacaktır.”
KUMANDA, KLAVYELER, SABİT TELEFON VE KAPI KOLLARINDA DA DURUM AYNI VE OLDUKÇA VAHİM
Hastalık yapan bakterilerin sadece cep telefonlarında değil ortak kullanım alanlarındaki birçok şeyde bulunduğuna dikkat çeken Tekin, ”Cep telefonlarını çok fazla kullanıyoruz. Bunun yanında bilgisayar klavyeleri ve sabit kullanılan telefonlar ile ailenin ortak kullanım alanlarında yer alan kumandalar da bakteri taşınması ve bulaşı açısından çok önemli risk faktörleridir. Özellikle toplu alanlarda yer alan bilgisayar klavyesi, televizyon kumandası ve sabit telefonlara dokunmanın ardından mümkün olduğu kadar ellerimizi yıkayalım. El temizliğine çok dikkat ederek elle bulaşmış bakteri ile virüslerden mümkün mertebe uzaklaşmış olalım. Yine toplu alanlarda yer alan araçların birçoğunda bu virüs ve bakteriler bulunuyor. Bu durumlar riskleri de beraberine getiriyor. Onun için eve gittikten hemen sonra ellerin yıkanması, sonra ev hayatına başlanması çok önemli.” dedi.