Çevre ve şehircilik bakanı Murat Kurum; canlı yayın sırasında kendisine yöneltilen sorular için yanıt verdi. İstanbul için 7 ve üzerinde bir şiddetle deprem olması bekleniyor yönünde gelen söylemler için açıklamalarda bulundu. Açıklaması sırasında; “İstanbul’da binaların 1,5 milyonu riskli görünüyor. 1,2 milyon insan tehlike altında diyebiliriz” ifadelerine yer verdi. Konuşma sırasında kendisine yöneltilen peki depremler için alınan vergiler nerede ve ne oldu sorusu için yanıt verdi.
Yanıt sırasında; ‘’Türkiye ve dünyaya örnek olacak bir dönüşüm süreci gerçekleştirdik. Elazığ ve Malatya’da 20 bin konutun dönüşümünü başlattık. Köylerimizde dönüşüm projeleri gerçekleştirdik. Dönüşüm projelerini gerçekleştirirken de kimseyi mağdur etmedik. Onların rızası çerçevesinde, onların gönüllerini alarak yaptık. Depremin üzerinden 6 ay geçti. 6 ay sonra konutlarımızı bitirmeye başladık. Ve depremin yıl dönümünde 8 bin konutumuzu Elazığ’da vatandaşlarımıza teslim ettik. Hepsini salgın sürecinde yaptık. Bu kadar kısıtlamaya rağmen TOKİ başkanlığımız, Alt Yapı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz, Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz; tüm ekibimiz sahada çalıştı. Söz verdiğimiz gibi konutlarımızı hem Elazığ’da hem Malatya’da bitirdik.’’ İfadelerine yer verdi.
Kendisine yöneltilen İstanbul beklenen deprem için hazır mı sorusu karşısında; ‘’Ben hep söylüyorum. Depremle mücadele terörle mücadele kadar önemlidir. Siyaset üstü meseledir. Ülkemizin milli güvenliğini doğrudan ilgilendiren bir meseledir. İstanbul’da 7 ve üzerinde deprem bekleniyor ki bizim de çalışmalarımız bu yönde. İstanbul’da depreme hazırlık noktasında çalışmalarımızı kararlı bir şekilde yapmak zorundayız.’’ İfadelerine yer verdi.
12 milyon kişinin risk altında olduğunu dile getirirken; ‘’İstanbul’da tespitlerimize göre yaklaşık 5.9 milyon bina var. Bu binaların 1,5 milyonu da riskli görünüyor. Bunların 300 bini de ‘acil öncelikli’ dediğimiz konutlar. 300 bin konutun acil dönüştürülmesi lazım. Bir konutta 4 kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Bu da 1,2 milyon insan şu an riskli binalarda oturuyor. 1,2 milyon insan tehlike altında diyebiliriz. Tüm Türkiye’de 6,7 milyon riskli gördüğümüz konutumuz var. Bunun 1,5 milyonu ‘acil öncelikli’ dediğimiz konutlar. Biz bir hedef koyduk. Bu hedef çerçevesinde önümüzdeki 5 yıl içerisinde her yıl 300 bin konut dönüştürmek suretiyle dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Yarın da deprem olabilir. Biz yarın deprem olacak gibi kararlı bir şekilde bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz.’’ Sözleri ile dikkatleri çekti.