Covid-19 salgınıyla başlayan çip krizi çoğu otomotiv şirketinin dönem dönem ara vererek üretimde gerilemesine sebep olmuştu. Çinli üreticilerin tedarik problemleri sebebiyle hala devam etmekte olan probleme ilişkin açıklamada bulunan Farplas Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu, çip maliyetinin 10 katı artarak 300 dolardan 3 bin dolara yükseldiğini söyledi.
Öncelikle otomotiv şirketleri olmak üzere teknolojinin üretiminde yer alan küresel çiplerin tedarik sorunu masrafların artmasına neden olmaya devam ediyor. Farplas Yönetim Kurulu Üyesi Burhanoğlu, dünyayı sallayan bu problemle birlikte çip maliyetinin 10 katı arttığını söyledi.
“300 DOLARDAN 3 BİN DOLARA YÜKSELDİ”
Bloomberg HT’ye röportaj veren Burhanoğlu, klasik bir taşıtı üretirken 1000 civarı çip kullanıldığını, bunların üretim maliyetinin de son günlerdeki çip krizi sebebiyle 300 dolardan 3 bin dolarlara arttığını söyledi.
“ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİNDE DURUM DAHA DA KÖTÜ”
Elektrikli araçların üretiminde kullanılan çiplerde durumun daha da vahim olduğunu belirten Burhanoğlu, elektrikli araçlarda 3 binden fazla çip kullanıldığı için üretim masraflarının bin dolardan 10 bin dolara kadar çıktığını belirtti.
“BU PROBLEM ÜRETİCİLERİ ÜZECEK”
Çip üretimi ve tedarik sorununun sadece küresel değil, ülke bazlı bir sorun olduğunu da bildiren Burhanoğlu, bir ülkenin enerji sektörü gibi nasıl bağımsız olarak kendi üretimini yapıyorsa çip konusunda da kendi üretimini yaparak bağımsız hale gelmesi gerektiğini söyledi.